fbpx
DhWmfsOVAAAINC7

Itinerari Trip DIY Ke Hatyai Krabi. Sakan Kami Makan Dan Berjalan Dengan Bajet RM420 Seorang

Thailand adalah salah sebuah negara yang sering menjadi pilihan masyarakat ketika mengembara. Bukan sahaja lokasinya yang dekat, malah terdapat banyak perkara yang boleh kita terokai di sana. Sesiapa nak pergi Hatyai Krabi boleh lah tengok ni kot-kot membantu. Semua info ada di bawah.

Itinerary trip to Hatyai and Krabi

THREAD 👇

Kitaorang book tiket ETS dari KL- Padang Besar ( RM 76/person ).

Depart : 2330
Arrive : 0515

Guna je apps ni. Xperlu print tiket. 15 mins before depart baru boleh masuk.

Sampai je Padang Besar, tggu train ke Hatyai. Train ke Hatyai ada dua waktu je. Pkul 950 am dan 250 pm waktu malaysia. Kaunter tiket bukak pkul 9 am waktu Malaysia. Beratur la beli tiket dan cop imigration. Pastu nanti dpt borang putih. Isi borang tu dan simpan.
Rezeki kami dapat naik train klasik (no aircond) dari Padang Besar – Hatyai. Tiket train (RM7/ person). Borg putih tu isi dua dua. Yg depart akan diambil waktu cop imigration n yg arrived simpan. Nati nak balik dia akan mntak.
Smpai je kat Hatyai Junction, ambil tuktuk ke hotel. Tuktuk ni bnyak je kat situ tapi pandai2 lah nego. Jgn mudah terpedaya sgt. Tuk tuk dari Junction ke Hotel (20 baht/ person).
Lepas check in hotel kitaorang keluar cari simcard. Simcard ni sebenarnyaa boleh je dpt murah lagi tapi kami beli kat 7e maka harga 7e lah yang dpt. Simcard (299 baht) unlimited untuk 8 hari. Kami beli yg tourist punya.
Kat Hatyai stay dekat Tanaphat Hotel. Dekat je dgan Hatyai junction tu. Tapi sedihnya hotel ni xde iron huhuhu. Tanaphat Hotel ni dekat je dgan Kim Yong Market, Lee Garden. Just walking distance. Hotel cantik, bersih, bilik besar dan selesa.
Hotel booking dekat Agoda. Booking awal dpt harga murah. Pandai2 lah survey. Hotel Tanaphat (RM 54.01/night). So bahagi dua RM27/person. Staff dia friendly. Location hotel ni pun nice dekat dgn 7e. Senang dpt tuktuk.
Then lepas rehat2, kitaorang keluar makan kat Kai Tod Decha. Jalan kaki jee. Nak fit kan hahaha. Then lepas tu kitaorg ke Khlong Hae Floating Market and Asean Night Bazaar.
Dari Hotel ke Khlong Hae naik grab ( 112 baht/4) so 28 baht/person. Kitaorg boleh jimat sbb share transport dgan kawan baru yg kenal kat Hatyai. Kak aida n kak fatin. Jadi peramah sikit dgan org senegara. So hikmah dia boleh save bajet transport.
Ini Khlong Hae Floating Market. Sumpah mcm mcm makanan yg dijual kat sini. Harga pun murah wey. Kerabu maggi, pulut mangga and air tu menu yg must try. Kalau nak beli ole2 kat sini pun nice. Sbb sini murah2 compare dgan Asean Night and Krabi. Kat sini ramai boleh cakap melayu.
Then naik grab dari Khlong Hae ke Night Bazaar (120 baht/4) so 30 baht/person. Kat asean night ni pun byak makanan wehh. Murah dan sedap..Kitaorg x shopping pun kat sini sbb shopping xde dalm list travel ni huhu. So mmg aim food hunting je.
Then dari night bazaar ke hotel naik grab (84 baht/4) tapii akak2 tu suruh bayar 20 baht je sorg. Sbb kitaorg xsama hotel n dia stay jauh sikit. Thank you kak. Then balik hotel and tido. Done day 1 kat Hatyai.

Day 2:

Checkout hotel pkul 7 lebih. Then naik tuktuk dari hotel ke Hatyai Bus Station ( 30 baht/ person). Kat sini susah sikit nak dpt tuktuk pagi2 tapii ada lahh. Jalan2 sikit mencari tuktuk.

Sampai bus station, cari kaunter tiket yg ke Krabi. Ada je van2 yg menawarkan khidmat ke Krabi. Tapi mahal lah. Then bus dari Hatyai ke Krabi pkul 9am. Waktu thai k. Lmbt sejam dri waktu malaysia. Tiket bus (160 baht/person). Bus ni dah ada seat masing2 .
Bus dari Hatyai to Krabi Terminal 6 jam weh! Hahah sbb bas ni ada berhenti ambik penumpang jugak. Kitaorg ni guna maps jugak kot terlepas station ke phuket kang.
Sampai je kt Krabi Terminal, naik tuktuk ke Aonang. Sbb bas tu smpai terminal je. Then pndai2 cari. Naik tuktuk yg dah state ke mana dia pergi sbb hrga standard. Kalau naik grab ke van ke apa ke mahal. So tuktuk dari Krabi Terminal ke Aonang (60 baht/person)
Tuktuk ni ada loceng so bila dah smpai ke destinasi tu tekan je bell tu. Tuktuk dari krabi terminal ke Aonang sejam wehh. Adventure teruk. Tapi kalau yg jenis xnak lama lama tu naik flight laa.
Sampai Aonang terus check in kat Hotel J Mansion. Hotel booking dekat booking.com . Booking awal dpt murah. Tapi silapnya kami xbyr terus time booking. Bayar time check in so kena charge 18 baht lagi. Hotel untuk dua malam (618 baht/2 night). So 309 baht/person.
Hotel ni bersih dan selesa even hrga murah. Hotel ni mmg dkt pantai Aonang. Byak kedai2 yg jual macam2 dan pakej pakej kat Krabi. Kalau nk sewa motor pun senang sbb bwh hotel ni mmg ada tempt sewa motor. Dekat dengan 7e dan pantai pun dekat.
Lepas check in, kami jalan2 sekitar Aonang ni je. Jalan2 cari pancake, makan2, survey ole2 murah dan survey pakej2 ke island u tk keesokkan harinya. Sambil2 tu tggu sunset tapi sedihnya xnmpka sunset haritu.
Survey punya survey,jumpala pakej ke Phi Phi Island (1100 baht/ person). Price dah include national park fee (400 baht). Fee tu mmg kena bayar untk foreign. Akk ni mmg peramah kay. Pakej ni mmg provide makanan halal sbb bos dia muslim, pkerja dia muslim.
Pakej tu include pickup return. Pickup and drop betul2 kat depan hotel. Phi Phi Island mmg by speed boat je sbb jauh. Bileh lihat pakej tu kat bawah ni. Cumanyaa haritu xpegi Maya Bay sbb closed. Kecewa jugak sbb xdpt pegi shooting location film The Beach.
Sumpah lawaaa gilaaa wehh Phi Phi Island ni. Ni bamboo Island. Stop kat sini dlm sejam untuk mandi manda bergambar apa semua.
Lepastu snorkelling near Phi Phi Don Island. Ni mmg snorkelling dkt tgah2 laut. Rasa lah kena alunan ombak tu. Tapi air dia masin gilaaa hahha. Pening kepala kalau tertelan hahha. Tapi sumpah cantik.
Lepas tu ke monkey bay sekejap. Kat sini byak monyet so dilarang bwk turun mkanan or minuman sbb nanti mereka akn serang korang. Kat sini pun cantik pasir putih n soft like powder. Masa ni rest je menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan sbb dh penat snorkelling
Then lepastu ke Phi Phi Don Island untk makan dan rehat. Makan mmg dah include dlm pakej. Makanan buffet k. So makan lah semuaa sbb semua sedap. Lepas makan ada lah masa untk jalan2 area situ.
Lepas dah kenyang, kami dibawa melawat ke Viking Cave. Cantik wehhh. Sini xleh masuk. Just ambil gmbr from the boat je. Sbb tempat ni dijaga dari diceroboh. Sarang burung tu mahal.
Then last sekali ke Pileh Bay or dpanggil bilik lagoon. Tempat ni redup je. Boat akan stop untk korg mandi manda. Air sgt tenang dan korang dibenarkan terjun dari boat if u want. Dan make sure pandai berenang la. Sini best berenang sbb air sgt tenang mcm sungai.
Then lepas tu balik ke jeti dalam pkul 4. Smpai sana mmg dah ada truck yg tggu untk hntar pulang ke hotel. Gelang tu wajib pakai. Sebelum turun boat nanti ada staff akan kutip balik gelang tu. Kalau hilang kena bayar.
Lepas smpai hotel, salin baju apa semua, kami keluar balik cari makan dan beli ole2 untk dibawa pulang. Kalau korg bajet byk sewa lah motor bleh jalan2 area Krabi Town. Kami ni bajet berjalan kaki aje. Nak fit kan. Maka jalan2 lah cari kedai.
Dekat area masjid Aonang pun byak kedai makan. Kami ke satu tempat ni xtahu nama apa. Tapi kat sini byak kedai2 makan yg halal dan sedap. *tgok thread pasal makanan tu dah ada state makan apa kat sini.
Lepas makan tu cari ole ole area Aonang Street ni. Sbb dah survey semalam so harini beli ajelah yg mana murah.
Balik hotel rehat sbb keesokkan pagi nak checkout awal. Sbb van pickup pkul 540 dari hotel ke airport. Dari Aonang ke airport dalam 1 jam. Oh kami ambil pakej yg sama dgan pakej island. Naik mini van share dgan org lain. (150 baht/person) kalau naik teksi 400 baht kot.
Maka subuh2 kami keluar tggu van. Van ni on time kalau lmbt pun dlm 5-10 min je.. Sampai dia airport Krabi terus check in masuk. Tapi malangnya body lotion n cleanser dirampas imigration sbb bekas tu 200ml. *murung jap hidup hahaha
Kami balik dgan flight abb redeem big points air asia. Just byar tax n fee sahaja. Tiket balik RM 57.24/ person redeem 500 points air asia.

So total expensed per person

Tiket ets, train n flight : RM 140.24
Hotel (Hatyai n Krabi) : RM 67.19
Transport Hatyai Krabi : 498.5 baht= RM 60.78
Simcard /2 : 150 baht = RM 18.25
Phi phi Island : 1100 baht = RM134.12

So total not include makan dan shopping = RM 420.58

Kalau rasa nak shopping bwk lah duit byak.Bwk jugak duit malaysia n aktifkan atm kad anda untk international transaction. Jgn jadi mcm kami balik malaysia ada duit syilling je. Bwk duit RM30 plus je wehh hahaha. Pastu gigih gak tukar kat sana dapatla 500 baht.

But Alhamdulillah everything went well. Our first duo trip successfull! Next trip? Hewhew

Credit to my travel partner aka my photographer hahahha penuh galery dia dgan muka aku je.

 

Artikel di atas disumbangkan oleh Zalikha. Boleh ikuti beliau di sini.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu
×

Cart